Представяне:

Това е един ефективен метод за елиминиране на паник атаките. Може да ти се стори драстично при първия прочит. Но не е. Ще видиш, че това е единственият логичен начин да се измъкнеш от паник атаката, а аз ще ти помогна да разбереш какво се случва в главата ти. Зная през какво преминаваш, защото същото нещо е било прекалено дълго и в МОЯТА глава. Този метод ще ти позволи да поемеш контрола и действително да спреш паниката!

“Когато не се страхуваш от тях, те не могат да съществуват.”

Тези прости, рационални думи, са изпълнени с толкова много истина! Твоите паник атаки са ТВОЯТ страх от начина по който ТИ се чувстваш. Те представляват конфликта на ТВОЯТА ЛИЧНОСТ, която я е страх от ТЕБ! Ако не те беше СТРАХ от “начина”, по който се чувстваш, нямаше да изпитваш повече паник атаки. Това е отговорът в най-краткия му вид.

ОК? Готов ли си?

Да приключиш с паниката

Да погледнем набързо – за да сложиш край на паник атаките (непреодолимото чувство на страх) трябва да преминеш през стена, изградена от тревога и притеснения, за да достигнеш другата ѝ страна – другата страна на страховете ти. Не, това не е някакво сюрреалистично ню-ейдж мислене или ексцентрично религиозно лечение. Това работи! Ще ми се да можех да те хвана за ръка и да те преведа през стената, но ТИ САМ трябва да го направиш. Вярата в твърдението, че работи, се противопоставя на всички аспекти от чувството ни за самосъхранение. Въпреки това, ако усещаш, че те обзема паник атака, аз лично открих, че единствения начин да го преодолееш, е като се опиташ да се оставиш на тези усещания, без значение колко силни и неприятни могат да бъдат. Дори да ги направиш и почувстваш толкова ужасяващи, колкото можеш само ти да си представиш. И, понеже това наистина е един създаден от теб самият страх, когато се опиташ и пожелаеш да отидеш “от другата страна”, позволявайки му да стори най-лошото с теб, тогава… тогава НИЩО… нищо няма да се случи. Няма страх. “Другата страна” се характеризира с липсата на страх, заменен, в действителност, от твоята голяма усмивка. Моментът, в който осъзнаеш това, е едно прекрасно изживяване. За мен, ТОВА беше моментът, в който разбрах, че тези “неконтролируеми” чувства са приключили!

Стресът е основен подстрекател на чувствата за страх и паника. Вероятно в себе си си пазил известно количество стрес, което не си успял да освободиш. Казвам “пазил”, защото много вероятно събитието, отключило паник атаките, отдавна е отминало. Има много методи за релаксация, които помагат с освобождаването на стреса, и всички те са ползотворни. Да разбираш стреса и да се научиш как да го обуздаваш са все неща, които ще са ти полезни в живота. Въпреки това, паник атаките се явяват кулминацията на този първоначален стресов момент. Не ме интересува КАК и ЗАЩО са се появили тези чувства – те са в теб, усещаш ги, изпитваш ги, не ти харесват и искаш да се отървеш от тях. В момента не е важно дали майка ти се е държала зле с теб, дали баща ти те е игнорирал, дали си перфекционист или се вманиачаваш. Нямам желание да опростявам ситуацията ти. Паник атаките се подхранват от само себе си. Те са често срещано състояние, което може да засегне дори най-интелигентните и силни хора. Те са цялото “представление” зад завесите от безпокойство и тревога. Те изглеждат толкова мощни, че те плашат. Но разумът ти НЕ Е “изфирясал”, не се е изгубил или започнал да залита към лудостта, въпреки твоят страх от твоето минало. Това, което правиш, изглежда съвсем естествено – бориш се с тези чувства, опитвайки се да ги контролираш. Но реално се опитваш да СПРЕШ СТРАХА! Той не е под твоя съзнателен контрол. Той се контролира инстинктивно, реагирайки на НЕЩАТА, В КОИТО ВЯРВАШ! И в този момент ти вярваш, че си ЗАСТРАШЕН. Вместо това, сега ще се научиш как да го приемаш, да му позволиш да те обземе и като следствие – да спреш тази преекспонирана реакция.

Какво ми има?

Най-вероятно подозираш безброй потенциални болести и се притесняваш от някой сериозни здравословни проблеми, които личният ти лекар така и не е открил и е обяснил симптомите с “нерви” или друга препратка към нервната ти система. Ако не е така, моля те да посетиш доктора си и да получиш отговори на тези въпроси. Той или тя може да ти предпише някакви лекарства против тревожност, които биха могли да ти помогнат с чувствата на паника, ако се нуждаеш от незабавен резултат. Някои медицински лица обичат да представят паниката като химичен дисбаланс, който се повлията добре от лекарства. Пробвал съм много от тези лекарства. Предпочитам да не ги изпозлвам, защото не ми допадат страничните ефекти и разпоредби за употреба. Но за някои хора медикаментите са от голяма полза. Въпреки това, при липсата на реален медицински проблем, ти понастоящем си изплашен от самите паник атаки, или иначе казано – СТРАХ ТЕ Е ОТ ТОВА ДА ТЕ Е СТРАХ!

Трябва да бъда откровен. Няма НИЩО, което да причинява това състояние (освен ако няма специално доказана болест, положение, или ситуация, в която те напада диво животно, например). Не е мястото, събитието или мисълта. Не е точно този диван или точно тази кола или стая, не е странното усещане в очите, стомаха, главата, ръцете, или пък онова претъпкано с хора място! Не е тумор, не е рак, нищо подобно, не е и нервен срив. Само ти! Да мислиш иначе – че определена стая или ситуация ТИ ПРИЧИНЯВА паническа атака, е просто погрешно. Разбира се, разбирам, че когато си в ситуация или място, където ти се е случвало да получиш паник атака, осъзнаваш миналото събитие и се СТРАХУВАШ от даденото място или ситуация. НО ТОВА Е НЕРВНАТА ТИ СИСТЕМА, която е под високо ниво на внимание. Трябва да разбереш, че това идва от теб самия. Ти си този, който преувеличава нетипичните за тялото ти усещания и им придава ОГРОМНО значение. Закопаваш се в живота си все повече и повече, КРИЕЙКИ се от тях. НЕ Е мястото, ситуацията или чувството, и, да, знам, че е трудно за осмисляне. Но сега е момента, в който сменяш поведението си от КРИЕНЕ на “предавам се”. От суеверие към рационален подход.

Веднъж приел мантрата “Ще позволя на това чувство на страх да бъде толкова лошо, колкото е възможно, не ми пука” и следвайки я, позволявайки ѝ да се случи, позволявайки на себе си да се припознае в нея и да ѝ повярваш (главната цел), тогава истината започва да изплува. Ставаш малко по-малко изплашен. НУЖНА Е ПРАКТИКА. (Изследвания в областта на обсесивно-компулсивните разтройства са доказали, че чрез постоянно практикуване на умения от подобен тип се постигат измерими резултати във функциите на мозъка без медикаменти). Като омаловажаваш чувствата на страх и установяваш все по-често непукисткото поведение все повече се доближаваш до логичните им корени. След известни тренировки ще си готов за момента, в който съвсем искрено ще пожелаеш да влошиш нещата по време на паник атака – ето това е КЛЮЧОВИЯТ момент.

СЛЕДВА ВТОРА ЧАСТ:

Да направиш първата крачка

* И трите части на този материал представляват извадка от книгата на Jeffrey L. Hammes, 2013. The Panic Switch: A Scientist and Former Sufferer’s Method for Instantly Stopping Panic Without Medication.

Преводът е направен с любезното съдействие на г-ца Станислава П.