Психолог, терапевт

Георги Балджиев

Как да спрем паническите атаки – част 3*

Част 1

Част 2

Страха от страха от страха….

            А те са просто нищо. Те са страх от страха от страха… дълъг и ужасен кръг, който може да бъде разрушен само като се отдадеш напълно на страховете си. Това, от което те е страх, е това, към което трябва да се стремиш с готовност да го изживееш в целият ужас, който ти предложи… Когато го направиш, с паниката е приключено. Ако ми кажеш, че ще стигнеш до там и си сигурен в това на 100%, аз ти гарантирам, че с паник атаките ти е свършено. То е като голяма страшна стена, през която трябва да преминеш. Но след като веднъж пробиеш дупка в стената, дупката си остава там. Можеш да отиваш и да се връщаш… от едната страна е страхът, който понякога е съкрушителен… да, но сега можеш просто да преминеш от другата страна, защото вече си го правил и знаеш, че само твоята представа (уплах) е подхранвала паниката.

            Паник атаките са страшни. Разбира се, така е. Но ти си усещал този страх ТОЛКОВА МНОГО ПЪТИ. И той е точно толкова – ни повече, ни по-малко. Той е само ТВОЯТ СТРАХ. Не може да те убие. Той не ти прави НИЩО, освен, че те плаши. Случва се отново и отново, зашото нервната ти система иска този проблем да се разреши! Какво ще ти се случи, ако му позволиш да те “превземе”? Какво?…

 Тялото ти копнее за решение

Нищо няма да стане… В действителност ако се отдадеш на страховете си и поискаш още, наистина го искаш… защото ти е дошло до гуша от страха… там няма нищо. НИ-ЩО! Паник атаките са съставени от 100% притеснение за страха! Веднъж решил, че не ти пука какво ще стане – страхът свършва, паниката свършва. Тук ще разкрия какво точно са паник атаките. Това е ГОЛЯМАТА “тайна” дефиниция. Паник атаките са страхът от паник атаките. Те са представата и притеснението за дадена ситуация, а не самата действителна ситуация. Ако повярваш, че си готов да се изправиш пред ситуацията и да последваш паническия си страх, за да видиш до къде може да стигне без да се бориш да го спреш или контролираш (демек без да бягаш), това е обратното на болната представа. Това е, което трябва да направиш, за да прекратиш порочния кръговрат. За това копнее тялото ти… решение на твоите притеснения.

Без дълготрайни увреждания

Преди вярвах, че съм някакъв изрод или клиничен случай и, че в следствие на паник атаките, физиката ми има дълготрайни увреждания. Оказа се, че не съм по-различен, от когато имах паник атаки. Виждам и двете страни. Разбирам защо онези хора, които НЕ ЗНАЯТ какво е усещането при паник атака ни гледат и не разбират какво пък толкова се случва. Наистина Е смешно да получаваш паник атаки, НО аз съм бил на твое място и знам каква сериозна травма усещах тогава. Не бях в кондиция, приклещен в омагьосания кръг. А излизането от него е толкова лесно. Но от твоята страна стената изглежда дебела 100 метра, докато от моята страна аз вече виждам, че стената е дебела колкото лист хартия! Там е разликата.

* И трите части на този материал представляват извадка от книгата на Jeffrey L. Hammes, 2013. The Panic Switch: A Scientist and Former Sufferer’s Method for Instantly Stopping Panic Without Medication.

Преводът е направен с любезното съдействие на г-ца Станислава П.

 

Previous

Как да спрем паническите атаки – част 2*

Next

Получавам панически атаки… как да се справя?

6 Comments

 1. Юлия Цветанова

  Полезна е статията, много! Когато човек се страхува, умира по сто пъти на ден. Но този, който не се страхува, умира само веднъж.

  • admin

   Точно така е, Юлия! Благодаря за включването 🙂
   Паниката винаги идва да покаже, че животът може да бъде живян много по-творчески.
   Поздрави!

 2. Сълза Рашкова

  Наистина много хубава статия давам си малко кураж но появи ли се симптом и пак обхваща паника което се случва много често

  • admin

   Здравейте,
   паническото разстройство и атаки не са болест – няма как да имате „симптом“. Това са просто проявления на страха. Да, малко по-драматични и осезаеми, но все таки отразяват проявата на една нормална физиология. При затруднения да се справите сама ще е разумно да потърсите психологическа помощ.
   Поздрави!

 3. Toni

  Паническото разстройство и атаки при мен идват с високо кръвно налягане 157/90. След дълги години установих че при мен високото кръвно е на нервна почва правих си ел.кардиограма кръвни изследваня два пъти и всичко е в норма. Много ме притеснява това кръвно .Моля за съвет.

  • admin

   Здравей,
   повишеното кръвно налягане е естествена и логична физиологична реакция на тялото, когато човек се намира в стрес. „Нервната почва“ означава, че някъде в ежедневието си, по повод на случващото се или пък на себе си, генерираш стрес. Обикновено стресът е добра, приспособителна реакция, но когато продължи прекомерно дълго, се получават тези болести на сериозните хора, включително и хипертонията.
   Съветът ми е да обърнеш внимание на вътрешния си свят – независимо дали самостоятелно или с помощта на терапевт, както и спорт. Дори спорта е на първо място – абсолютно задължителен.
   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén