За връзка с мен:

Георги Балджиев

Психолог, терапевт

Георги Балджиев

Архиви: Публикации

4. Свръхобмисляне (оverthinking) или какво можем да направим, когато мислите галопират безконтролно

4. Свръхобмисляне (оverthinking) или какво можем да направим, когато мислите галопират безконтролно

 
 
00:00 / 24:32
 
1X
 

В новият, четвърти подред епизод на подкаста „Гласът на съзнанието“, ще разгледаме темата за необичайната мисловна дейност, позната като свръхобмисляне (премисляне или добилата популярност дума от английски – оverthinking). Как се научаваме да потъваме в непродуктивни мисловни лабиринти, които ни правят тревожни и какво можем да направим, за да преустановим този неефективен ментален навик – можете да чуете в звуковия файл тук на сайта или в любимата ви подкаст платформа и приложение. Ако ви харесва подкаста можете да разпространите линк към него сред приятелите си, да харесате и коментирате в социалните мрежи или да подкрепите със скромно месечно дарение през платформата патреон тук (http://bit.ly/2v7cuiK). Ако пък желаете да получите индивидуални насоки по някоя от дискутираните теми или друг житейски казус, можете да си запишете част за консултация на тел. 0889763755 или през онлайн резервационната система тук (http://bit.ly/2OxJg3o). За коментари, въпроси и теми, които желаете да чуете в следващи епизоди на подкаста, можете да пишете на georgibald в gmail или да оставите гласово съобщение тук – (https://anchor.fm/baldjiev). Благодаря ви за доверието и интереса и до нови срещи! 🙂

3. За страховете и тревогата с добро или кога безпокойството може и да е полезно

3. За страховете и тревогата с добро или кога безпокойството може и да е полезно

 
 
00:00 / 28:52
 
1X
 

Темата е специално пожелание за „приятен път“ към дълбините на себе си за всички, които искат да открият аспекти на личността си, с помощта на неподозирани спътници – така нежеланите стрес, тревожност и безпокойство.

В третият епизод на подкаста „Гласът на съзнанието“ си говорим (всъщност, аз говоря, а вие слушате – едно типично уан мен шоу 🙂 ) за ползите и предимствата на тревожността като част от характера ни. Оказва се, че не винаги безпокойството е непременно зло и нежелано, а може да бъде полезно в поне няколко важни житейски направления. Кои са те и как да си помогнем с една съвсем простичка и лесна за изпълнение психологическа техника (но за сметка на това със значителен ефект, ако се отдадете на правенето ѝ) – ще разберете от епизода.

Не го мислете много, ако ви идва да пишете или да се обадите и да коментирате, ако искате да чуете тема, мнение или нещо специално в подкаста. Можете да оставяте гласови съобщения на адрес: https://anchor.fm/baldjiev като натиснете бутончето Message и завършите стъпките по записа си. Или пък се обадете на гласовата ми поща на телефон 0889 763 755.

Мерси, че сте така готини слушатели 🙂

Всички минали и предстоящи епизоди от подкаста можете да намерите тук:

2. Когато твърде многото съгласие води до невроза; Парадоксалните решения; Четирите стълба на спокойствието

2. Когато твърде многото съгласие води до невроза; Парадоксалните решения; Четирите стълба на спокойствието

 
 
00:00 / 43:28
 
1X
 
В настоящето издание на подкаста ще си говорим за опитите на учените да намерят прицелно място в мозъка, което да подлежи на лекарствен контрол, що се отнася до тревожните състояния. След това ще се прехвърлим на взаимоотношенията между хората и ще проследим защо да бъдеш съгласен с общото мнение на колектива или събеседника си може да бъде невротизиращо, която тема ще завърши с няколко практически съвета как да бъдете хем независими в изразяването на мнението си, хем да не си докарате негативи от това. В третата по-обширна тема ще засегна въпросът за начина, по който подхождаме при разрешаването на различни лични и професионални въпроси – тема, в която ще дискутираме парадокса на лесните решения при трудните въпроси и трудните решения по отношение на маловажните теми.
Ще се запознаем с четирите стълба на спокойствието в днешното невротизирано ежедневие и ще научите една простичка телесна техника за релаксация.
Приятно слушане! 🙂

Подкаст „Гласът на съзнанието“ – пилотно издание

Подкаст „Гласът на съзнанието“ – пилотно издание

 
 
00:00 / 33:50
 
1X
 

Ново 🙂 Радио за психология в интернет. С моя глас и съдържание от теорията и практиката. Приятно слушане! 🙂

В пилотното издание представям накратко мотивацията си да стартирам подкаста. Основната част на изданието представлява обобщение на причините за получаването на панически атаки и причините за развитие на паническо разстройство. Ще разберете какво е синдромът на Стендал и как някои философски въпроси са неизбежни при решаването на психологически и житейски затруднения.